Get the Flash Player to see this player.

Hue - Vietnam // June 2012

ART PROJECT “BEFORE 86”
 
   This year, my daughter is 11 years old. This was our age in 1986; a milestone with regard to our country’s renovation campaign.
   After 26 long years, we reminisce bout the misery, difficulties, hardships and change before renovation. These seem like cracks of time appearing and transforming constantly…as is the process of a functioning human organism.
   These memories take us back to our past, to everyone’s past, and to our country’s, to inquire what really happened? We are still wondering how bitterness, disgrace, happiness, joys…have come and have passed or how they are deeply imprinted in our hearts.
   Looking back to the past, to the way we behaved in the past, is a way of growing up, of maturing. It is also a way to understand the struggles we have gone through for a better life.
We keep thinking about the landmark of 1975, the year that we were born; it was also the year that the Vietnamese people burst into tears and laughters or even silent separation  for their whole country’s unification. 
   We cannot stop wondering about bombs, weapons, separation, life and death … also about the way that the Vietnamese have behaved towards each other since this historical event.
   We are tormented by the question of what my daughter would do in another 26 years when she is our age today. What would she remember of this 2012 period? Would she wonder about the renovation time in 1986? Whether or not  she still care about the period of 1975? How would she grow up without those historical traces in the souls of all Vietnamese people?
   Our art project, “Before 86”, shows our respect, in our work and lives as artists, for our past. We are reminding our dearest daughter of her native Vietnamese origins, with all its ups and downs. We are trying to nourish her soul by looking back on our past with sympathy and with love.

The Art Project “Before 86” is a mixed media project including 2 parts:

1 - Video arts + Installation arts.
   Two uniforms of the South Vietnamese Army and the North Vietnamese Army From before 1975 are cut and carved in conventional formulaic style and reassembled together, alternating and exchanging parts based on “Ying-Yang” rules. These uniforms are displayed with other Video Arts recording our images; two separate individuals are looking forward to concordance.
We mean to present our point of view about the Vietnam War before 1975.

   Two uniforms iconically indicate their opposition. They are cut and carved with symbols such as bullets, flowers, helicopters, and guns … these symbols are cut off from one uniform, and then sewed onto the other one and vice-versa.
The blending of these pieces sewed onto the two uniforms eventually makes these uniforms become impressively and totally mixed together.
   Although their shapes are maintained, signs and colors will change because of their interweaving. Consequently, this inspires a harmony of visual expression. We see them as our wish for accordance, an expression of our thoughts of healing and connection.

2 - Oil Painting Series (all 140cm x 140cm dimension)

   These oil paintings are inspired from old photographs (taken before 1986) of our relatives, friends, volunteers … from all over our country, dismissing whether they are of South or North Vietnamese origins, some even taken before 1975.

   Almost all the photographs were taken in black and white before 1986 and were Of similar technique, in terms of style and design, image and light processes … they represent a portrait of one period of time, showing that the majority of people have the same insight, the same aesthetic essence, or the same thoughts. This was one of the specific characteristics of our people before the period of renovation. All values were firmly formed by a common denominator.

   By transforming these photographs into oil paintings, including their variables and identities within, we once again repeat those limits, those boundaries that occur in every field of life, especially in culture and art before 1986. Again, we positively affirm and demonstrate our respect for our country’s flourishing achievements brought by visual art since 1986.

   Despite its inadequacies, Vietnamese art is truly awakening after a very long Period spent asleep. Vietnamese art has begun to contribute to and to be integrated into the world’s contemporary art.

DỰ ÁN NGHỆ THUẬT "TRƯỚC '86"

   Năm nay, 2012 con gái của chúng tôi tròn 11 tuổi, đúng bằng tuổi của chúng tôi vào năm 1986; một dấu mốc quan trọng của đất nước khi bước vào công cuộc ĐỔI MỚI. 26 năm sau chúng tôi vẫn còn lưu giữ những ký ức về thời kỳ đầy khó khăn và biến động đó, những ký ức như những vết sẹo thời gian luôn vận động, chuyển hóa…như cơ thể sống con người. Những ký ức luôn đặt ra cho chúng tôi những câu hỏi về quá khứ, quá khứ của mình, của mọi người, của đất nước đã từng xảy ra như thế nào? Những đắng cay, tủi nhục, những hạnh phúc, niềm vui …đã từng đến đi và lưu dấu ra sao trong tâm hồn con người?

   Cách nhìn về quá khứ, ứng xử với quá khứ cũng chính là cách giúp cho chúng ta lớn lên, vượt lên tất cả những khó khăn để trưởng thành.
   Chúng tôi cũng không thể ngừng suy nghĩ về mốc thời gian 1975, năm chúng tôi được sinh ra đời; năm mà người Việt vỡ òa những nụ cười, nước mắt của thống nhất, đoàn tụ…và có cả những chia lìa câm nín. Chúng tôi cũng không thể ngừng tự hỏi về những tháng ngày trước 1975, về đạn bom, chia cắt, sự sống và cái chết…về cả những ứng xử của người Việt với nhau sau mốc thời gian lịch sử này…
   Chúng tôi cũng day dứt với câu hỏi: 26 năm sau, khi con gái chúng tôi bằng tuổi chúng tôi bây giờ, ký ức của con sẽ lưu giữ những gì ở thời điểm lịch sử 2012 này? Liệu con có suy tư về cái mốc lịch sử ĐỔI MỚI 1986? Con có còn quan tâm đến mốc lịch sử 1975 hay không? Con sẽ trưởng thành ra sao nếu thiếu vắng đi những vết hằn lịch sử đso trong tâm thức người Việt?
   Dự án nghệ thuật “Trước ‘86” của chúng tôi là thêm một sự tỏ bày, ứng xử của nghệ sỹ với quá khứ; đồng thời cũng là cách chúng tôi nhắc nhở cho con gái yêu đừng bao giờ quên mình là người Việt với những tháng năm thăng trầm của lịch sử đất nước; là cách chúng tôi cố gắng nuôi dưỡng tâm hồn con biết nhìn lại những gì đã qua với sự thông hiểu và yêu thương.

Dự án nghệ thuật “Trước 86” là một dự án Mix Media bao gồm hai phần:

1 - Video arts + sắp đặt

   Gồm 2 bộ quân phục của quân đội hai miền Nam, Bắc Việt nam trước 1975; được cắt, trổ theo các hình vẽ có tính biểu tượng…và may trộn với nhau, hoán đổi theo nguyên tắc âm dương.
Sau khi hoàn thành chúng vẫn giữ nguyên hình dáng, nhưng màu sắc và các dấu hiệu đã thay đổi theo cách thức hòa trộn, gợi cảm xúc hòa hợp từ ấn tượng thị giác.
   Chúng sẽ được trưng bày cùng với một Video Arts ghi lại những hình ảnh của chúng tôi; hai cá thể tách rời đang tìm về sự hòa hợp.
   Đây là cách mà chúng tôi bày tỏ cách nhìn về cuộc chiến trước 1975. Hai bộ quân phục mang tính biểu tượng của sự đối kháng, đã được chúng tôi xử lý bằng cách cắt trổ các hình ảnh mang tính biểu tượng như: viên đạn, bông hoa, máy bay trực thăng, khẩu súng…Các hình tượng này được xử lý bằng cách may vá, thay thế những chỗ cắt đi trên bộ quân phục kia và ngược lại, việc này như một biểu tượng của hành động hàn gắn, kết nối. Sự hòa quyện của các hình cắt, may vá cuối cùng sẽ làm cho cả hai bộ quân phục có ấn tượng hòa quyện vào nhau, như biểu tượng của sự hòa hợp.

2 - Tranh sơn dầu (140cm x 140cm)
   Những bức tranh này lấy cảm hứng từ những bức ảnh cũ (được chụp trước năm 1986) của người thân, bạn bè, tình nguyện viên… trên mọi miền tổ quốc gởi cho chúng tôi, không phân biệt miền Nam hay miền Bắc, kể cả trước 1975.
   Những bức hình chụp trước 1986, đa phần là hình đen trắng, hầu hết được chụp với cùng một kỹ thuật, phong cách, cho đến lối tạo hình, xử lý ánh sáng…gợi nên một giai đoạn mà dường như cả số đông cùng chung một cách suy nghĩ, thị hiếu thẩm mỹ, cách suy nghĩ…Đây là một trong những nét đặc trưng của thời kỳ trước Đổi mới. Mọi giá trị gần như được mặc định, cùng chung một mẫu số.
   Với việc chuyển thể những tư liệu ảnh chụp trên ra chất liệu sơn dầu, kết hợp với những biến tấu lấy cảm hứng từ chính chúng, chúng tôi muốn một lần nữa nhắc lại những hạn chế, bó hẹp trong mọi khía cạnh, đời sống,  đặc biệt là văn hóa, nghệ thuật ở thời đoạn trước 1986, nhằm thấy được và trân trọng hơn những thành quả mà văn học nghệ thuật, đặc biệt là nghệ thuật thị giác của Việt nam đã thu lượm được kể từ sau 1986. Cho dù vẫn còn nhiều bất cập, song nghệ thuật Việt đã thức dậy sau một giấc ngủ dài để bắt đầu sải những bước dài trên con đường hội nhập với nghệ thuật đương đại thế giới.

--------------------------------------

DOWNLOAD BOOK FOR ART PROJECT "BEFORE '86"

Before '86 - Art Project by Le Brothers — Open Friday, June 8 - 2012 at 4:30pm with Le Ngoc Thanh and Le Duc Hai at Hive Asia Studio. Korea.

 


Back
 
Copyright © 2009 New Space Arts Foundation. Design by Lucie Bouquet. Developed by sfi.vn co.,ltd